Vullen – Tandartspraktijk Ureterp – Ureterp

Vullen

Soms kan er toch een gaatje in een tand of kies ontstaan. Vaak is het dan beter om de kies weer te maken; en dus het gaatje te vullen. Maar wat nu, als je zelf een gaatje in één van je tanden of kiezen hebt?

Het gaatje vullen wordt gedaan door de tandarts. Zij wordt daarbij geholpen door de assistente. En door jou! Jij kunt namelijk heel goed helpen door je mond heel goed open te houden. En als je wilt dat de tandarts even stopt, dan doe je je hand even omhoog. Dan stopt de tandarts even en kun jij zeggen wat er is.

De tandarts of de assistente legt eerst uit wat er allemaal gaat gebeuren. Vaak wordt eerst met een piepklein kabouterschepje het kiesje schoon geschept. Soms wordt in plaats van het kabouterschepje een elektrisch schepje gebruikt. Deze draait net als de elektrische tandenborstel vanzelf. Het kiesje wordt dan ook nog eens meteen schoon gedoucht. Om je mond toch droog te houden, gebruikt de assistente een stofzuigertje. Deze is speciaal voor in de mond. Zo blijft je mond én het kiesje mooi droog.

Als het kiesje helemaal schoon gemaakt is, kan het weer worden gevuld! Dat doen we met speciale kiezenklei. Het belangrijkste bij het vullen is dat de kies goed droog blijft. Daarvoor wordt het stofzuigertje weer gebruikt. Verder worden er ook wattenrollen gebruikt. Die komen naast de kies te liggen. Ze zijn lekker zacht en je krijgt er hamsterwangetjes van. Met het zuigertje en de wattenrol blijft de kies mooi droog en kan de kiezenklei in het kiesje worden gelegd. Soms is het wel handig om een mini taartvormpje om de kies te doen, zodat de kiezenklei meteen de goede vorm krijgt.

Als de kiezenklei dan in de kies is gedaan, komt eigenlijk het leukste. Dan komt de discolamp! Dit is een hele bijzondere blauwe lamp. De lamp maakt je mond even helemaal blauw én de lamp maakt de kiezenklei hard! Met de blauwe lamp in je mond is het net disco in je mond! Als je heeeeel goed voelt, dan voel je de kiesjes misschien wel dansen in de disco… En als de disco dan voorbij is, dan is de kiezenklei hard en kan de tandarts de vulling nog mooi glad maken. Dan is het vullen al weer klaar en heb je weer een mooie kies.

Tandartspraktijk Ureterp is ook actief op Facebook.
Wilt u ook op de hoogte blijven van nieuwtjes, tips en weetjes? Vind ons leuk!

Visie

Als praktijk willen we kwaliteit nastreven, waarbij hoogwaardige zorg en vertrouwen voorop staan. U als patiënt staat hierbij centraal. Met het gehele team doen wij ons best de zorg voor u op een zo hoog mogelijk niveau te brengen.

Benieuwd? Lees meer!