Wortelkanaal- behandeling – Tandartspraktijk Ureterp – Ureterp

Wortelkanaal- behandeling

Een wortelkanaalbehandeling (endodontische behandeling) is bedoeld om een tand of kies (gebitselement) te behouden, die anders waarschijnlijk verloren zou zijn gegaan. De reden voor een kanaalbehandeling is meestal een ontsteking van de zenuw of een ontsteking aan de wortelpunt. Deze ontstekingen kunnen ontstaan wanneer bacteriën tot in het wortelkanaal doordringen en de weerstand van de tand of kies niet sterk genoeg is.

De behandeling bestaat uit het opsporen, ruimen, reinigen en vullen van alle wortelkanalen van het gebitselement.Dit gebeurd in de meeste gevallen met behulp van een behandelmicroscoop, waardoor het zicht en licht op en in de kies optimaal is.

Veel mensen zien erg op tegen een wortelkanaalbehandeling en dan met name de pijn die hierbij zou kunnen plaatsvinden. In heel veel gevallen is er helemaal geen verdoving nodig om een wortelkanaalbehandeling te kunnen uitvoeren. In de situaties waar wel verdoving noodzakelijk is, lukt het in de meeste gevallen om de pijn goed te bestrijden. Bij ons in de praktijk vinden we het belangrijk om mensen goed te begeleiden in het ondergaan van een wortelkanaalbehandeling en nemen daar ook ruim de tijd voorbehandeling. Het kan namelijk een complexe behandeling zijn die soms veel tijd kost en meerdere afspraken vergt.

Eén van de tandartsen, Ilse Bouma, is zich de afgelopen jaren steeds meer gaan toeleggen op dit gebied van de tandheelkunde. Inmiddels zijn we een verwijspraktijk voor wortelkanaalbehandelingen en verwijzen steeds meer collega-tandartsen de lastige wortelkanaalbehandelingen door naar Ilse.

Van september 2007 tot augustus 2008 heeft zij een trainee – programma voor de wortelkanaalbehandeling gevolgd aan het UMCG-Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde. In 2010/2011 is zij ook werkzaam geweest in de verwijspraktijk voor wortelkanaalbehandelingen ‘Endo Groningen’.

Voor meer informatie lees ook de informatiefolder: ‘Wortelkanaalbehandeling‘.

Visie

Als praktijk willen we kwaliteit nastreven, waarbij hoogwaardige zorg en vertrouwen voorop staan. U als patiënt staat hierbij centraal. Met het gehele team doen wij ons best de zorg voor u op een zo hoog mogelijk niveau te brengen.

Benieuwd? Lees meer!